Thursday 22 May 2008

Labai mylim lietuvių kalbą. Išdaužysim snukius visiems, kas negerbia mūsų meilės.




Seniai nebuvau papildęs atsiliepimų apie save puslapio (http://spjauk.blogspot.com/), bet nuostabiausių minčių save perskaičiau, išspausdinęs www.lrytas.lt straipsnį apie lietuvių kalbą reguliuojančius žmones.

Nemanykite, kad lituanistai ir lituanistės - būtinai tik megztais sijonais besiplaikstančios akiniuotos vaidilutės nešukuotais plaukais. O ne. Tie ir tos iš jų, kurie įsėda į reguliuojančius, baudžiančius, draudžiančius postus, kovoja už savo vaidmenį, atlyginimus ir įgaliojimus, dantimis ir nagais.

Vien klausimas, ar reikalinga Valstybinė lietuvių kalbos komisija, su jai pavaldžia Inspekcija (skiriančia baudas ir tampančia redaktorius "ant kilimo"), prilygsta šventvagystei.

Visas širšynas suzvimbo ir www.lrytas.lt komentaruose, ir VLKK tinklalapyje.

Dvi pastabos, į kurias turiu atsiliepti.

Pirma. Neva visur Europoje yra valstybinis kalbos reguliavimas. Pirmiausia, ne visur, antra, ten, kur jis yra - jis visiškai ne toks: patariamasis, o ne baudžiamasis. Daugelis valstybių remia savo kiną, bet tik Prancūzijoje valstybė nustato normas, kiek "prokate" turi būti prancūziškų filmų. Taip pat ir daugelis šalių turi kalbos puoselėjimo institucijas, daugelyje jos valstybės remiamos, bet labai mažai yra tokių, kur skiriamos baudos, viešai auklėjami laidų prodiuseriai, filmų dubliuotojai, redaktoriai ir žurnalistai. Kad LTSR palikuonims natūraliai reikia viršininko su įgaliojimais ir papeikimais.

Antra. Neva mano straipsnis yra asmeninis "kerštas" Irenai Smetonienei, arba VLKK, arba jis kažkieno užsakytas.

Kerštauti Smetonienei neturiu už ką. Aš nesutinku su jos mintimis apie anglų kalbos lyginimą su rusų, bet laisvoje šalyje ginčytis ir nesutikti dar niekas neuždraudė.

Kalbininkams irgi neturiu už ką keršyti. Jie neprivalo su manim diskutuoti. Iš tiesų, kadangi jie dar kartą parodė, kad sugeba tik isteriškai spiegti, kratytis ir koliotis, kaip gauja nesusitupėjusių paauglių, tai galbūt tikrai jiems, susireikšminusiems bet nepasiekusiems emocinės brandos, dar per anksti su kuo nors diskutuoti. Tegul palaukia, kol praeis kultūrinis nuspuogijimas ir išmoks civilizuotai bendrauti. Kol kas atrodo apgailėtinai - tik grupelė išsigandusių biurokratų, kuriuos suima baisus nervas nuo bet ko, kas nepuola drebančiu balsų jų garbinti.

Todėl ir prasideda pažadai iškaršti kailį, užuominos apie patraukimą atsakomybėn arba įkalinimą. Tai tie patys žmonės, kurie aršiausiai LTSR laikais putodavo partiniuose susirinkimuose.

CITATOS:

Jūs komisiją sulyginote su teroristų organizacija. Normalioje valstybėje jau sėdėtumėt cypėje, bet Lietuvoj "demokratija". Galima tyčiotis iš visų ir iš visko. (www.vlkk.lt)

Esate paviršutiniškas rašeiva. Dirbate destrukciją mėgstančiai publika - ir antraštė atrodo kaip šungrybio kepurė palyginti su bloznu minties koteliu. (www.vlkk.lt)

Dėl kvailo užsakyto straipsnio reikėtų Užkalniui kailį iškaršti. (www.vlkk.lt)

Andrius mėgina sutrypti lietuvių kalbą. (www.vlkk.lt)

Nevertėtų kreipti daug dėmesio į menkaverčio rašeivos asmenį. A.Užkalnis, kad ir būtų išgarsėjęs skandalingais ir sentimentaliais straipsnėkais, visgi yra tik siundomas šunelis. Valatka ir Ko rado ir nupirko jo nešvarias rankas (nesvarbu, kad nelabai talentingas) savo ilgalaikiams užmojams įgyvendinti. Tie, kas saugo ir gina KALBĄ, jiems yra kaip rakštis, nes nuolatos primena, kad Lietuva nėra užsienio korporacijų padalinys. (www.vlkk.lt)

Eik pasigydyk, nors kas tave pagydys, eik ir varyk ir dink is akiu nebuves, tu sutrauku sutrauka tu, kaip tu dristi taip aiskinti, turi buciuoti rankas tiems kas stengiasi lietuviu kalba saugoti. Kenkejas esi apgailetinas, tokie musu Lietuva ir isdave. (www.lrytas.lt)

Daugiau negu sitas uzpakalis sikantis is sito laikrascio niekas netersia musu visu Lietuvos, kalbos ir palikimo. (www.lrytas.lt)

Autorius nukentejes ne nuo VLKK o nuo gimdymo traumos. Smegenys kudikeliui buvo pazeistos ir neissivyste. (www.lrytas.lt)

Eilinis karta neskaitęs galiu drąsiai komentuoti šio rašliaus jovalą, juk ir taip viskas aišku ką parašys šis.... yra daug neblogu lietuviškų žodžių iš kurių švelniausias sumautas nuopisa, viskas kas lietuviška jam paprasčiausiai kelia alergija, o tai jau medicina ir jokie argumentai to nepakeis, neveltui lietuvių išmintis byloja : " Kiaulė purvo visda suras". (www.lrytas.lt)

Arogantiškas, pasipūtęs, įsižeidęs , kad kažkas su juo nesutiko šnekėti... Šlykštu. Pila visokį brudą- savo nuoskaudas, kurioms visai nėra pagrindo. (www.lrytas.lt)

Apgailėtini neargumentuoti pašūkčiojimai. Vis dažniau susidaro įspūdis, kad šio autoriaus galvelė tuščia kaip išdžiuvęs kiaušinis. (www.lrytas.lt)

Tokie kaip tas ozys ar ozkalnis 1940m. vaziavo i Maskva parvezti kito ozio gruzino Stalino saules. (www.lrytas.lt)

Jei autorius neskiria religijos nuo kalbos (lygina Iraną su Lietuva tuo požiūriu) tad darosi neaišku kur ir už kokius pinigus baigė mokslus. Religija, kaip jūros banga, ateina ir nueina, o kalba lieka. Ir kas jį nusamdė rašyti straipsnį. Ir dar, tikriausiai, moka didelius pinigus, didindami infliaciją. (www.lrytas.lt)

4 comments:

Ineta said...

Butu juokinga, jei tie komentarai butu parasyti kaip juokas. Deja, juos paskaicius verkti reiketu, istikruju.

Nors is visu pletku - negaliu nesusilaikyti nenusisypsojus :)

Anonymous said...

Geri komnetarai - ne tik informatyvūs, bet dar ir “prikolni“ :)))
Beje - dėl lietuvių kalbos reguliavimo sutinku su tavim visu 100 proc. Be mūsų tos kalbos išvis nebūtų.

Anonymous said...

Temos autoriaus pakeltos aštriai ir parašoma nenuobodžiai. O reakcija parodo, kad pasaulėžiūros ir pasaulėjautos frontuose mūšiai vyksta kruviniausi.. Beje, panašiai autorius parašytų [kaip pateiktuose komentaruose] apie tas temas, kurių pats neišmano, bet pasisako, t.y. apie ekstrasensoriką, kinų mediciną, ciguną, jogą ir pan. Deja, gryni Vakarai irgi nėra visažiniai ir visagaliai .. nors turtingesni.

Anonymous said...

pritariu Inetai:))))

Giedrius

papabeacon@hotmail.com