Monday 5 November 2007

Gerbkime žodį

Parašiau www.lrytas.lt apie lietuvių kalbą.

Paskaičius atrodo, kad būsių daug kam apšlapinęs batus. Štai rinkinėlis iš VLKK (Valstybinės Lietuvių Kalbos Komisijos) svetainės:

Užkalnis už savo rašliavą gauna pinigus, jo straipsneliūkščiai yra prekė. (...) Jūs - gyvas pavyzdys to, kurlink veda užkalnių deklaruojama pseudolaisvė.

Taigi, ponaiti, jūsų rašliava prieštarauja visuomenės interesams. Siūlyčiau atsargiau rinktis temas - nepulkit grobį kaip akis išdegęs, nes, neduokdie, galite paspringti.

Keistas tas Užkalnis. Pirma, manau, kad jis neturi teisės kalbėti apie lietuvių kalbą (mes juk nediskutuojame apie mikrochirurgiją). (...) Jau pasiekęs degradavimo (nutautėjimo) lygį.

Andrius Užkalnis nori apginti savo beraštystę, todėl visi, kurie taiso jo klaidas, pasak jo „stabdo lietuvių kalbos vystymąsi“, bet nesustabdo A. U. beraštystės ir nemokšiškumo. Mokytis, Andriau Užkalni, reikia pradėti nuo savęs. Jokios vidurinės ar universitetai kalbos neišmokys, jei nesimokysi ir nesistengsi pats. Tokį „žinovą“, pasirodo, reikia mokyti, pats tobulintis ir tobulėti nesugeba.

Užkalnio straipsnis – tiesiog foninis triukšmas

Manau, kad grafomanija irgi turi savo ribas. (...) Panašu, kad autorius neturi jokio filologinio išsilavinimo. (...) Eilinis analfabeto pavapėjimas apie „problemas“, kurių net nesugebama įvardyti.

Man susidarė įspūdis, kad tai nepilnavertiškumo komplekso (...) kamuojamas žmogelis, trokštantis būti pasaulio centre.

jam prireikė dėmesio Lietuvoje, nes iš Lietuvos kilusio ir svetur gyvenančio toje ne provincijoje kaip Lietuva visiškai niekas nevertina, net dėmesio nekreipia, juolab nežino, kad iš viso toks pasaulyje yra.

Ar neprimityvu ir negėdinga gyvenant užsienyje rašinėti į spaudą, kad Lietuvoje blogai tas ar anas?

Čia keli linksmesni dalykai iš www.lrytas.lt komentarų:

Jokio kito straipsnio, kuris idiotiškumu būtų pralenkęs šį straipsnį, dar neteko skaityti.

Durneli ir berašti, sakinio nesugebi be klaidos suregzti, žodžiu, juokiasi puodas, kad katilas juodas...

Gimes berods 1962 metais (nuotraukas paprastai naudoja 15 metu senumo), buvo Andrzej Jogailiewicz, mokesi lenku mokykloje, paskui ejo mokintis i Minsko partine mokykla, dirbo suvirinimo aparaturoje Vilniuje komsorgu, paskui pasikeite varda ir pavarde karjeros sumetimais, nes reikejo " nacionaliniu kadru" ir persidazes skura rase " Gimtajame kraste" apie tremtinius, nors jo paties tevas buvo stribas Maisiagaloje po karo. Ant kalbos specialistu sitaip varo, nes Gimtkrastyje jam buvo i aki kritusi korektore, kuri ji atstume, nes akiniuotas ir spuoguotas, del to dabar jis piktas ant viso pasaulio, perruge lytines energijos syvai pasmirde kunkuliuoja ir taskosi.

Daugiau nebeskaitysiu nė vieno jo straipsnio. Iš principo.

Snarglys tas Užkulnis. Pacakas dar.

O jūsų rašinys primena pretenzingus sapaliojimus žmogaus, kuris gal 20 nebuvo Lietuvoje, bet vis dar mąsto pasenusiais stereotipais. P.Užkalni, kas jums, pačiam išdavusiam Lietuvą, suteikė teisę (kad ir moralinę) mokyti mus? Gyvenkite ten, kur gyvenate, ir žiūrėkite savo aplinkos.

Idiotiškesnio rėkavimo ir tokio autoriaus su VIP užrašu ant kaktos man dar neteko skaityti. Išmok, ožy, rašyti, paskui bliauk. Ačiū lrytui, kad tekstą paliko neredaguotą - Užkalnio intelektas kaip ant delno.

net neskaiciau straipnsio, nes po paskuiniojo su maiklu palinu autorius jau susilygino su anekdotu kurejais. dar viena spoguota skraidykle. eik pasigydyt, vargo bite!

šiaip buvau besusierzinanti tokias nesąmones skaitydama, bet.. gaila žmogaus ir tiek.

Kad autorius yra gyvenimo nuskriaustas, pagaidintas kompleksuotas nevykelis, isvada pati uz save prasosi: jis labai norejo tapti lituanistu, net buvo nusimezges liemene ir nusipynes skrybele, bet apdairiai nebuvo priimtas i VU, todel vargais negalais mokesi anglu kalba Kauno pedagoginiam. Bet isliko jam erotines svajones apie megztais sijonais Vilniaus lituanistes, apie Joniniu lauzus ir akiniuotas, riebaluotais plaukais vaidilutes, kuriu taip ir negavo paciupineti per ekspedicijas, kai dienomis renkamos patarles ir priezodziai, o naktimis " itvirtinamos zinios" ant sieno, kur siaudai skaudziai bado isblyskusius lituanisciu sedmenis, o prakaito kvapas maisosi su pigios arielkos tvoku... Norejo autorius viso to, svajojo, ir negavo. Sis straipsnis - jo frustracijos isdava. Nepatvirtintaus duomenimis, Andrius Uzkalnis prekiauja pigia Slovenijos gamybos santechnika.

Riebus, a ne? Ir ne visai raštingas...:

Perskaičius, ką A.Užkalnis parašė, tikrai norisi pasukioti pirštą prie smilkinio: ką jis kritikuoja, jei pats visai neraštingas?

Tokie kaip tu ne tik skatina nutautejima ir gimtosios kalbos nykima. Tokie kaip tu kryptingai dirba, kad neliktu Lietuvos! Kodel nebenori prisiminti, kaip tavo balsu buvo garsinami slyksciausiu pornofilmu vertimai? Manai, pamirso zmones, kaip tu organizavai nelegalius losimo namus Kaune, o paskui sprukai pabrukes uodega, kai prisvilo pasturgalis? Kodel ligi siol publikuoji alkoholio, tabako propaganda (o juk yra LR istatymas tai draudziantis!). Dabar kazkodel manai esas rasytojas (ne uz dyka - juk sitie straipsniukai kainuoja turbut ne maziau, nei tavo issiepusiu draugelku veideliai " Stiliuje" ir kitur). Islindo yla is maiso.

1 comment:

Anonymous said...

na kitaip kaip rašymo MINEDU Tamstos nepavadinsi :)